Трима пациенти в частна клиника в Москва са останали инвалиди след

...
Трима пациенти в частна клиника в Москва са останали инвалиди след
Коментари Харесай

Пациенти в клиника в Москва останаха инвалиди след операции на хирург от Киев

Трима пациенти в частна клиника в Москва са останали инвалиди след интервенции, осъществени от доктор от Украйна. Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е поел случая и е разпоредил представянето на отчети за наказателни случаи, свързани с хирургични интервенции.

Известно е, че пациентите са били с разнообразни диагнози, само че са били лекувани от еднакъв неврохирург - Юрий Аксенов, който се е преместил в столицата от Киев преди няколко години.

Потърпевшите се притесняват, че следствието може да се забави - да вземем за пример здравна експертиза по един от случаите е планувана чак за 2028 година

Сред жертвите са възрастен академик и някогашна оперна певица

86-годишният академик, изследовател в корпорацията Роскосмос Владимир Березкин, който има сериозен принос в развиването на отдалеченото наблюдаване на Земята, споделя, че несполучлива хирургическа намеса го е приковала към инвалидна количка и съвсем е направила невероятно да продължи да работи.

" След интервенцията бях изцяло обездвижен ", споделя той.

На собствен ред професорът в Московския държавен университет " Ломоносов ", някогашната оперна певица Ирина Карабулатова, след интервенция на гръбначния дирек, ръководена от Аксенов, се е събудила парализирана и с дупка в белия дроб.

Също по този начин някогашната обществена активистка Людмила Курдюбова, която събираше филантропична помощ за жителите на Донбас, се е свърза с киевския доктор. Жената се е оплакала от болки в гърба поради дискова херния. Направена й е интервенция, след която е била настанена в реанимация.

" След интервенцията [Аксенов] сподели следната фраза: „ Справих се бързо с вас “. Попитах: " Какво имаш поради? ". „ Вие дойдохте в Москва от Донецк, а аз съм от Киев “, и той стартира да ми споделя за отрицателното си отношение към жителите на Донбас ", казва Людмила Курдюбова.



Снимка: Павел Лисицин / РИА Новости

 Киевският хирург отговори на обвиняванията против него

Доктор Аксенов в диалог с журналисти се отхвърли от всички обвинявания. Той се разказва като квалифициран медицински експерт, а обвиняванията в професионалната му непросветеност били глупави и погрешни.

Известно е, че Аксенов е приключил резидентурата си и е защитил докторска дисертация в Киев. Известно време съчетава работа в невро- и пластична хирургия, след което усвоява други специализации и стартира да приема пациенти като вертебролог, невролог и ортопед. Опитът и квалификацията са доказани от участието в Американската и Украинската асоциации на неврохирурзите.

В профилирани уеб страници лекарят е избран като най-хубавият неврохирург и невролог в Москва, само че в профилите му са оставени забележителен брой негативни мнения. В същото време Аксенов няма нито една държавна премия, написа Лента. В момента той продължава да работи - една среща коства от две до три и половина хиляди рубли, интервенциите и процедурите костват десетки пъти повече.

Въз основа на тези обстоятелства следствените органи на Следствения комитет в Москва проверяват наказателни каузи по член 238 от Наказателния кодекс на Руската федерация („ Предоставяне на услуги, които не дават отговор на условията за сигурност “). Твърди се още, че лекарят не е имал право да оперира при съществуващите условия.

Бастрикин е упълномощил на началника на Главното следствено ръководство на Следствения комитет за Москва Андрей Стрижов да рапортува за хода на следствието и откритите условия. На собствен ред първият заместник-директор на Центъра за криминалистика Александър Соболев трябва да показа отчет за периодите на експертизите.

Известно е, че все още има регистрирани искове към клиниката, в която са осъществени интервенциите. 

" Необходимо е да се извършат комисионни съдебно-медицински експертизи, чиито изводи да дадат вярна правна оценка на дейностите на чиновниците на клиниката. Извършва други следствени и процесуални дейности, ориентирани към определяне на всички условия по случая ", посочва Юлия Иванова, старши асистент на ръководителя на Следствения комитет за Москва.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР